• Marcel Kolder 06 1646 8441 • Mira Ticheler 06 4817 1128
  • info@citysenses.nl

GigaGieter komt eraan

GigaGieter komt eraan

In het nieuwe jaar start de bouw van een gigantisch project: de GigaGieter. De GigaGieter is een object van plastic afval en wordt 11 meter hoog. In maart zal dit kunstwerk onthuld worden op de groenstrook tussen het Upcyclecentrum en het speciale busstation voor de Floriade waar straks een miljoen bezoekers langskomen.

Maquette GigaGieter

Duurzaam statement

De GigaGieter laat mensen in één oogopslag zien hoeveel huisraad mensen weggooien. De GigaGieter is een community art project. Na het winnen van de ontwerpwedstrijd, wordt de realisatie ervan mogelijk gemaakt door programma Almere 2.0 en het Upcyclecentrum.

Het toont onze wegwerpeconomie en creëert het besef dat we hier met zijn allen wat aan moeten doen. Het is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic die de wereld vervuilt. Tegelijkertijd wordt onder de tuit van de gieter een jonge boom geplant als onderdeel van het kunstwerk. En toont hiermee de verbinding met de natuur en de Floriade.

Circulaire kunst

De groene GigaGieter is hiermee het toonbeeld van circulaire kunst en geeft door zijn grootsheid associaties met ruimtelijke werken als de beroemde Plastic Whale uit Utrecht. De GigaGieter is samen met Almeerders gebouwd. De stellage is gemaakt van oude rekken en stellingen van de kunstopslag van het RijksMuseum. De plastic gieter bestaat uit weggegooid huisraad als kinderspeelgoed, emmers en tuinmeubelen die in korte tijd zijn verzameld vanuit het naastliggende UpcycleCentrum.

De GigaGieter is ontworpen naar een idee van Irma van Zijl en gerealiseerd door CitySenses; een collectief van kunstenaars en makers. Circulaire kunst met een milieubewuste boodschap in al zijn vormen is wat de makers bindt.

Meld je aan en bouw mee!

In januari en februari volgend jaar worden er speciale bouwdagen georganiseerd om de GigaGieter vorm te geven. Samen met een team aan vrijwilligers moet het frame bedekt worden met weggegooide plastic materialen.

Lijkt het je leuk om te helpen? Mail dan naar info@citysenses.nl, dan ontvang je t.z.t. een uitnodiging.

Na het winnen van de ontwerpwedstrijd, wordt de realisatie ervan mogelijk gemaakt door het programma Almere 2.0 en het Upcyclecentrum.

Logo project GigaGieter

Bekijk hier de prijsuitreiking van de GigaGieter in een kort item van Omroep Flevoland waar Mira enthousiast vertelt over het project:

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/256347/reuzegieter-moet-upcyclecentrum-kleur-geven

admin

2 gedachten over “GigaGieter komt eraan

Nelleke de vriesGeplaatst op  4:41 pm - jan 27, 2022

Graag wil ik mij opgeven voor zondag 29 febr.

Laat je bericht achter